Sinds opening in 2017 weet Winehouse SOMM, ondanks de ietwat off -the-grid ligging in een woonwijk in de Amsterdamse Baarsjes, de hoofdstedelijke fi jnproevers al te bekoren. De relaxte atmosfeer – open keuken, grote ramen en informele setting – zullen hierbij zeker een rol gespeeld hebben, maar in de eerste plaats zijn het de verrichtingen van eigenaar en chef Sascha Holzkämper, die in het verleden maître sommelier bij Beluga (**) in Maastricht, restaurantmanager bij Gordon Ramsey (***) in Londen en maître bij Bord’Eau in Amsterdam was, toen het de eerste en tweede ster in ontvangst mocht nemen. U leest het goed: Sascha was voorheen altijd de man van de wijnen. Vandaar de naam en de prachtige wijnen (45 gaan er per glas), geschikt voor elke portemonnee. Want Holzkämper is zijn restaurant niet gestart voor de knaken, maar vanuit zijn liefde voor kwaliteit, eten en drinken en zijn wens om die passie in een meer informele setting met mensen te kunnen delen.
Toegankelijkheid is dus het sleutelwoord in deze “wijnbar”, maar wie hier eenmaal over de drempel is gestapt weet zich verzekerd van topkwaliteit, want Sascha heeft niet alleen veel verstand van wijnen en gastvrijheid, hij kan ook een héél aardig mopje koken. Je kunt hier dus komen om enkel van de wijnen te genieten, maar eigenlijk is dat zonde. Alles draait hier namelijk om de wijn-spijscombinatie; vandaar dat hij optioneel naast de wijnen een vier-, vijf- of zesgangenmenu serveert – op woensdag overigens ook een driegangen variant. Sascha’s mo derne interpretaties van klassieke seizoensgerechten zijn vers, puur, licht, fris en verfi jnd. Oké, op de tiramisu na, maar die is de zonde ook meer dan waard. Vraag gerust naar de wijnkaart, maar beter nog laat je je verrassen.
Baffinstraat 1, Amsterdam
reserveren@winehousesomm.nl