Het Noordzeebanket

Het Noordzeebanket

De Noordzee is het grootste natuurgebied van Nederland, met een rijk zeeleven en prachtige onderwaternatuur. Maar de zee wordt ook bedreigd door verkeerd gebruik, gebrek aan samenwerking, vervuiling en klimaatverandering. Zo is slechts 3% van de Noordzeebodem echt beschermd, warmt de Noordzee veel sneller op dan andere zeeën en liggen er 339 stukjes afval op 100 meter strand. Met het Noordzeebanket zet Stichting De Noordzee deze problemen op de kaart én draagt ze oplossingen aan.
 

De (on)smakelijke kanten van de zee


Om bewustwording voor de gezondheid van de Noordzee te creëren lanceert Stichting De Noordzee op haar 40e verjaardag het Noordzeebanket. Het Noordzeebanket is een variatie op het alom bekende zeevruchtenbanket van chocolade en bestaat uit vier opmerkelijke iconen: een kapotte schelp, plastic flesje, containerschip en meeuw. De gebroken schelp symboliseert het onderwaterleven dat bedreigd wordt. Het plastic flesje staat voor al het afval dat in de Noordzee terechtkomt. Het containerschip symboliseert de zeevaart, die de onderwaternatuur verstoort. Tot slot staat de meeuw voor een mooie toekomst voor al het zeeleven, waarbij menselijk gebruik en de natuur met elkaar in balans zijn. En uiteraard is de verpakking van het Noordzeebanket volledig recyclebaar.

Tijd om het tij te keren


Floris van Hest, directeur van Stichting De Noordzee, legt uit waarom aandacht voor de gezondheid van de Noordzee zo belangrijk is: ‘De Noordzee heeft behoorlijk op z’n donder gekregen, maar we zijn in staat om het tij te keren. Het is noodzakelijk om op één van de drukste zeeën ter wereld tot een gezonde balans te komen tussen natuur, energieproductie en voedselvoorziening. De laatste jaren boeken we vooruitgang: de vervuiling wordt aangepakt en er komt meer ruimte voor natuur. Nu is het moment om door te pakken en écht te kiezen voor een schone en gezonde Noordzee.’

De stichting roept op aangewezen natuurgebieden daadwerkelijk te beschermen, windparken natuurinclusies te bouwen en statiegeld op kleine flesjes en blikjes in te voeren.

Over Stichting De Noordzee


Stichting De Noordzee is een onafhankelijke natuur- en milieuorganisatie en is dé organisatie als het gaat om bescherming en duurzaam gebruik van de Noordzee. De stichting richt zich op vier doelen: ruimte voor de natuur, schone zee, duurzaam voedsel en natuurvriendelijke energie. Samen met anderen werkt zij aan een schone en gezonde Noordzee. De stichting versterkt de natuur door het uitzetten van oesterriffen in windparken met haar programma De Rijke Noordzee, ruimt ieder jaar samen met duizenden vrijwilligers de héle Noordzeekust op en zet de zee op de politieke agenda met het Noordzeeakkoord.

Verkrijgbaarheid


Je kunt het Noordzeebanket reserveren op noordzee.nl/noordzeebanket. Een Noordzeebanket kost € 17,50 euro inclusief verzendkosten. Per Noordzeebanket komt 4 euro ten goede aan Stichting De Noordzee. Begin december wordt jouw banket verzonden. De Noordzeebanketten zijn slechts in beperkte oplage beschikbaar.

Mocht je daarnaast  een extra donatie willen doen, dan kan dat uiteraard! Klik hier voor meer informatie over de ingrediënten.

0 replies on “Het Noordzeebanket”