Gayda Zuid-Franse nieuwewereldwijnen

Gayda staat al meer dan tien jaar voor wijnen van topkwaliteit uit Zuid- Frankrijk. Het bijzondere verhaal van dit domein startte met de oprichters Tim Ford en Anthony Record. Tim Ford en Anthony Record raakten in Zuid-Afrika geïnspireerd door de bijzondere combinatie van wijnhuizen met een aantrekkelijk proeflokaal, bezoekerscentrum en toprestaurant. Zoiets wilden ze ook, maar dan in Zuid-Frankrijk. ‘Na jaren in Zuid-Afrika te hebben gewoond en gewerkt, was het tijd om weer naar Europa te gaan’, vertelt de van oorsprong Engelsman Tim Ford. ‘Met de bergen, twee oceanen en grote steden als Barcelona en Toulouse in de buurt was dit een perfecte locatie. Bovendien mag je in het Zuiden van Frankrijk veel meer creativiteit bij het wijnmaken gebruiken dan in andere Franse wijnstreken.’ In Brugairolles, tussen het beroemde middeleeuwse vestingstadje Carcassonne en Limoux in de wijnstreek Languedoc-Roussillon, vonden de mannen een geschikt stuk land, compleet met de ruïne van een oude boerderij, voor hun wijnplannen.

Frans met een vleugje Zuid Afrikaans

Tijdens het verblijf in Stellenbosch (Zuid-Afrika) kwamen Tim en Anthony via hun vriend Marc Kent, wijnmaker van het prestigieuze wijnhuis Boekenhoutskloof, in contact met Vincent Chansault. Deze jonge Franse wijnmaker, geboren in de Loire en afgestudeerd als oenoloog in Cognac, met ervaring in de Rhône en Languedoc, werd aangesteld als wijnmaker bij het nieuwe domein. Chansault kreeg van Ford de vrije hand bij Domaine Gayda. Alle wijngaarden werden helemaal opnieuw aangeplant en er werd nog net voor de eerste oogst van 2004 een state-of-the-art wijnkelder aangelegd. Bij de aanplant van de nieuwe wijngaarden koos Chansault voor de typische ‘Languedoc’-druivenrassen als grenache, chenin, syrah, cinsault en viognier.

Terroir en respect voor de natuur

In de loop der jaren zijn er nieuwe wijngaarden in de buurt aangekocht en bijgeplant. Met als kenmerk dat ze allemaal beschikken over een uit- zonderlijk terroir, van kalksteen tot zandgrond en leisteen. Al deze verschillende voedingsbodems dragen bij aan de unieke diversiteit en het bijzondere karakter van de Gayda-wijnen. Bij Gayda staat respect voor de natuur en de ambacht van het wijnmaken voorop. Alle wijngaarden en daarmee ook alle wijnen van Gayda zijn al enige jaren gecertificeerd biologisch. Gedurende het proces van het wijnmaken gebeurt alles zoveel mogelijk authentiek en met de hand. Zo worden alle druiven tijdens de oogst met de hand geplukt en geselecteerd. Het testen en proeven van de ontwikkeling van de wijn, die tussen de negen maanden en twee jaar op vaten rijpt, gebeurt hier niet geautomatiseerd, maar wordt door Chansault zelf op smaak en gevoel gedaan.

Modern design verankerd in visie en historie

De ambitie van Gayda was en is om kwalitatief betaalbare moderne wijnen te maken die kunnen concurreren met de kwaliteit en het prijsniveau van de wijnen uit de Nieuwe Wereld. Dat doet Gayda sinds de oprichting met wijnen die een opvallende naam en een relatie hebben met de historie van het domein. De unieke, voor de streek sterk afwijkende, moderne designs van de flesetiketten, komen sinds de start van de hand van een ontwerpersduo uit Zuid-Afrika. Zo verwijst de naam van de topwijn Chemin de Moscou naar de weg die leidt naar het domein. De naam hiervan gaat terug naar de napoleontische tijd, waarin soldaten die terugkeerden van de veldslagen vaak een stuk land kregen en dat dan vernoemden naar hun belevenissen, in dit geval naar de beroemde nederlaag van Napoleon in Rusland. De reeks ‘Flying Solo’ staat niet alleen symbool voor de eerste keer dat Vincent Chansault zijn eigen wijn maakte, maar ook voor de boom die op de heuvel van het domein stond. Deze reusachtige dennenboom, die zo’n 20 jaar geleden door een blikseminslag werd geveld, gebruikten piloten van postvluchten in de jaren ‘20 van de vorige eeuw als navigatiepunt op hun vlucht naar Perpignan, Afrika of zelfs Zuid-Amerika.

De wijnen van Gayda

Alle Gayda-wijnen bieden in hun categorie een buitengewone prijs-waardekwaliteit, van de Flying Solo-reeks tot de complexe rode en witte blend ‘Freestyle’ van de Figure Libre-range. Deze laatste wijn reflecteert bij uitstek het out-of-the-boxdenken van de wijnmaker. Vincent Chansault gebruikt in deze compositie een aantal ongewone witte druivenrassen, die je zelden samen in een fles ziet. De topwijn van Gayda is zonder twijfel de rode Chemin de Moscou. Deze wijn staat voor de passie voor syrah, die Vincent deelt met zijn mentor Marc Kent, de beroemde wijnmaker van Boekenhoutskloof. Naast deze druivensoort worden grenache en cinsault gebruikt. De onderlinge verhoudingen binnen de blend kunnen afhankelijk van het jaargang wisselen, maar syrah is hier altijd dominant. Dit is een wijn die bij verschillende sterrenrestaurants vast op de kaart staat. Bovendien wordt de Chemin de Moscou jaar na jaar hoog gewaardeerd door wijnschrijvers en wint regelmatig prijzen op wijnfestivals. Een leuke bijkomstigheid is dat deze wijn sinds vorig jaar ook een vaste bewoner is van de wijnkelder van het Élysée, het paleis van de Franse president.

De heilige drie eenheid : eten, wijn en slapen

Naar Zuid-Afrikaans voorbeeld werd op de restanten van de oude boerderij aan het einde van de chemin de moscou een modern ontvangstcentrum gebouwd, compleet met een restaurant en, op loopafstand, Le Residence met een viertal luxury gites. Deze gastverblijven zijn van alle gemakken voorzien en hebben bovendien een gemeenschappelijk zwembad, tennisbaan en volledig uitgeruste keuken. Ze kunnen in totaal zestien gasten herbergen. Gayda gebruikt de gites voor gasten van het domein, maar de verblijven kunnen ook gehuurd worden voor bruiloften of partijen. Met de realisatie van de gites combineerde Tim Ford de gastronomische drie-eenheid van eten, wijn en slapen. Voor de keuken van het restaurant op het domein wordt elk jaar een nieuwe chef uitgenodigd om het seizoen te komen koken, waarbij veel aandacht is voor wijn-spijscombinaties en lokale producten. Het bezoekerscentrum en restaurant zijn van mei tot eind september geopend. Vorig jaar ontving Ford bezoekers uit maar liefst 42 verschillende landen. In het proeflokaal van het bezoekerscentrum kunnen alle wijnen van Gayda geproefd en eventueel gekocht worden. Bezoeken van de wijngaard of de wijnkelder gaat op aanvraag.

Wijntoerisme in de Languedoc-Roussillon

Met 300.000 hectare wijngaarden en maar liefst 27 eeuwen geschiedenis combineert dit grootste wijngebied van Frankrijk cultuur, historie en gastronomisch genieten. De Languedoc-Roussillon is perfect voor wijn: in combinatie met de Middellandse zee tot de Pyreneeën zorgt het mediterrane klimaat voor de perfecte omstandigheden voor wijnbouw. Het gebied kent een aantal herkomstbenamingen (appellations), waarvan Pays d’Oc de bekendste is. Naast steden als Nîmes en de ommuurde Cité van Carcassonne, op een half uurtje rijden van Domaine Gayda, kent de streek ook Unesco-werelderfgoed als het Romeinse viaduct van Pont du Gard en het Canal du Midi.

Verkrijgbaarheid en bezoek

Domaine Gayda is zeker het bezoeken waard. Het bezoekerscentrum en proeflokaal van het domein zijn van maandag tot vrijdag open (9-17 uur). Voor andere tijden of het bezoeken van de kelders graag een afspraak maken. De wijnen van Gayda worden geschonken in de horeca en zijn verkrijgbaar bij enkele van de betere wijnspeciaalzaken in Nederland.

W: gaydavineyards.com

0 replies on “Gayda Zuid-Franse nieuwewereldwijnen”