Gasloos koken levert energiebesparing van 30% op

Honderd jaar geleden was het heel normaal om een grote pan eten (stoofvlees, maar ook aardappelen, rijst of groenten) even op te warmen op het fornuis en vervolgens in een grote kist te plaatsen met isolatiemateriaal. Hooi, een dikke stapel kranten, dekens of wat men maar bij de hand had. Deze methode zorgt ervoor dat de warmte in de pan blijft en het eten vanzelf langzaam kan garen. Vanaf het moment dat Nederland aan het gas ging, was er energie in overvloed. Het isolatie-koken met bijvoorbeeld de hooikist raakte daarmee in ongebruik.

30 procent energiebesparing

Traditioneel koken kost best veel energie. Volgens de Klimaatgids kost koken zelfs de meeste energie van alle huishoudelijke apparaten en bijvoorbeeld net zoveel als een elektrische boiler. Een oven verbruikt gemiddeld 100 kWh en een elektrische koopplaat 500 kWh. Meer info klik hier. Ingenieurs Van de Graaf en Niestijl berekenden dat je met het ouderwetse isolatie-koken een derde van de energiekosten kunt besparen. Zij ontwikkelden daarom de EcoStoof, een eeuwenoude methode maar dan in een moderne uitvoering. De EcoStoof is een handige geïsoleerde behuizing voor pannen, waardoor het eten langzaam kan garen zonder gas of elektriciteit te gebruiken.

Allard Pierson Museum ontdekt handleidingen voor het gebruik van de hooikist

Vanwege brandstofschaarste tijdens en tot na de eerste en tweede wereldoorlog was de houten hooikist een gangbaar kookmiddel. Daarna kreeg je ook varianten van textiel. Charlotte Kleyn beschrijft in een artikel voor het Allard Pierson Museum dat er aparte handleidingen verschenen, zoals Het gebruik van de hooikist: benevens eenige recepten. Behandeling en bereidingstijd van diverse spijzen (1917), Hooikist en kookzak. Hoe te maken, hoe te gebruiken (4e druk 1917) en Koken in hooikist en kranten in verband met gasbesparing (1917). Meer info klik hier.

Over EcoStoof

EcoStoof® is een Nederlands bedrijf dat de EcoStoof en bijbehorende producten ontwerpt en in Litouwen produceert. EcoStoof is opgericht door ingenieurs Caro Niestijl en Iris van de Graaf en gevestigd in Amsterdam. Caro Niestijl had als architect in energiezuinig bouwen een fascinatie voor isolatiematerialen. Dit inspireerde haar om een draagbare en nog beter werkende versie van de oude hooikist te maken met een aantrekkelijke vormgeving.  Iris van de Graaf, met haar ingenieurs achtergrond in ecodesign en haar campagne werk voor biologische voeding, ontwikkelde receptuur voor de EcoStoof en startte samen met Caro het bedrijf Ecostoof B.

0 replies on “Gasloos koken levert energiebesparing van 30% op”