#Frietjesociaal: deel een patatje met (een vreemde)

Bij FrietHoes aan de kruisweg 43 in Haarlem kan iedereen sinds vorige week een Frietje sociaal bestellen. Hij kost slechts € 1,50 (inclusief saus), wat nog minder dan de helft is van een normaal frietje. De enige voorwaarde is dat je hem niet voor jezelf bestelt. Het Frietje sociaal is namelijk een frietje voor een ander: iemand die wel een smakelijke opsteker kan gebruiken. Misschien is iemand die het even zwaar heeft door de crisis of een andere voorval. Of wellicht iemand die zijn portemonnee is vergeten, of gewoon iemand die erg blij wordt van een gratis frietje op het juiste moment. Maar ongeacht wie de ontvanger is, het Frietje sociaal is sowieso een traktatie die altijd in de smaak valt.

Hoe werkt het?

Zodra er een frietje sociaal wordt verkocht gaat er een ping pong balletje in “de pot” (een grote glazen vaas). Wordt er een frietje weggegeven, dan gaat er een balletje uit. De vaas staat in etalage van het Friethoes zodat voorbijgangers kunnen zien of en hoeveel Frietjes sociaal er beschikbaar zijn. 

Over Friethoes

Friethoes maakt verse, ambachtelijke friet voor de horeca en eigen foodtrucks die – pre-corona – op allerlei evenementen in Nederland te vinden waren. Net als voor iedereen is de pandemie voor hen “best wel een dingetje”. Het Frietje sociaal werd tijdens een brainstorm bedacht: Friethoes wilde als bedrijf dat afhankelijk is van de horeca en de evenementen een positief signaal de wereld in sturen. FrietHoes is in essentie een bedrijf dat bestaat om mensen blij te maken met Friet.
Een week nadat de eerste post op Facebook werd geplaatst zitten er een paar honderd Frietjes in de pot. Te veel om via de winkel weg te geven. Daarom zet Friethoes de tokens in de winkel om in waardebonnen die worden uitgedeeld aan onder andere de voedselbank in Haarlem. Op deze manier komen de frietjes terecht waar ze het meeste verschil kunnen maken. De response op #Frietjesociaal is enorm en superpositief.

Wil jij ook een ander blij maken met een Frietje sociaal dan kan je er vanaf morgen (16 december) eentje doneren via www.frietjesociaal.nl

0 replies on “#Frietjesociaal: deel een patatje met (een vreemde)”