Diplomático Rum & Plantation Rum

Tekst Ingmar Voerman

De ultieme shipping rums

Het tijdperk van sipping rums is aangebroken. Sipping rums – verwijzend naar rums die bedoeld zijn om met kleine teugjes te drinken – zijn een ware trend onder dranklie ebbers en connaisseurs wereldwijd. Hoogwaardige, donkere rums met langdurige houtrijping en hun energieke, complexe karakters zijn perfect om puur of on the rocks te drinken. Met een glas gevuld met de prijswinnende premium rums van het Venezolaanse Diplomático Rum of de Caribische topselectie van het Franse Plantation Rum heb je letterlijk vloeibaar goud in handen. Ambachtelijk gemaakt uit een oprechte liefde en passie voor rum: artisanaal, innovatief, kleinschalig, tropisch en divers. Deze dranken hebben hun plaats naast exclusieve Cognac en Schotse single malt whisky verdiend.

Venezolaanse sipping rums

Diplomático wordt sinds 1959 geproduceerd in de DUSA distilleerderij aan de voet van het Venezolaanse Andesgebergte. Tegenwoordig mag het merk zich met tientallen internationale prijzen onder ‘s werelds best gewaarde premium rums rekenen. Het recept voor succes kan onder andere worden gevonden in de ruime variatie aan destillatietechnieken en het blendingsproces van de Maestros Roneros. Diplomático’s indrukwekkende rum range is te herkennen aan de signatuur van het rummerk: een zacht, zoet en rijk karakter vol krachtige en fruitige tonen.

Het vlaggenschip

De Reserva Exclusiva, een elegante dark ‘sipping rum’. Deze blend van 80% krachtige rums en 20% lichte rums, heeft twaalf jaar gerijpt op wit eiken, ex-bourbon, ex-malt whisky vaten. De karakteristieke neus geeft tonen van fruitcake, rum-rozijn ijs, banaan, toff ee, cacao, gedroogde gember, kaneel en kruidnagel. De smaak geeft meer zoete chocoladetonen, toff ee, fudge en tropisch fruit. De zijdezachte afdronk neemt diep, levendig en verleidelijk afscheid.

De Prestige Range

Met de Prestige Range stelt Diplomático haar meeste exclusieve reserves tentoon, die in beperkte oplagen beschikbaar zijn. De Diplomático Ambassador bestaat uit 100% ‘heavy pot still rums’ met minimaal 12 jaar rijping op ex-bourbon vaten, en vervolgens 2 jaar op Pedro Ximenez-sherry-vaten. Deze prestigieuze rum start met aroma’s van gedroogd fruit, vanille, specerijen en suikerriet met een vleug rook, pakt uit met complexe smaken van donkere chocolade, gedroogd fruit, koffi e en romige vanille. De fi nish is lang, aards en krachtig. De Diplomático Single Vintage 2004 is een exclusieve, gelimiteerde blend van pot still-rum, twaalf jaar gerijpt op ex-bourbon en single malt whisky-vaten, afgemaakt op Oloroso-sherry. Aroma’s van koffi e, chocolade en vanille leiden een smaak met een volle, stroperige body in met geroosterd hout, droge en peperige tonen. De afdronk is lang en zoet met gedroogd fruit, rozijnen en pure chocolade.

Een Caribische ontdekkingstocht uit Frankrijk

Plantation Rum viert diversiteit en selecteert rum van verschillende eilanden als Jamaica, Barbados, Trinidad specifi ek op stijl, karakter en bovenal terroir: de invloed van het bewuste gebied op het uiteindelijke distillaat. De geselecteerde rumsoorten ondergaan ‘tropical ageing’ op ex-Bourbonvaten van Amerikaans eikenhout in het Caribisch gebied. Voor de tweede stap van het rijpingsproces rijpt de rum door in de koelere kelders van Cognac in Frankrijk, op kleine Pierre Ferrand-cognacvaten. Deze ‘double ageing’ haalt het aller beste in de Caribische spirits naar boven.

XO 20th Anniversary De Plantation

XO 20th Anniversary slaat een brug tussen Barbados en Cognac. De XO bestaat uit een blend Barbados rums, elk gerijpt voor een periode tussen 8 en 15 jaar op een verscheidenheid aan oud bourbon vaten met elk hun eigen graad van verbranding. Vervolgens worden de rums vervoerd naar Frankrijk en voor een tweede periode gerijpt op zowel nieuwe als gebruikte Frans eiken vaten. Deze geraffi neerde rijping resulteert in een rum met complexe en rijke aroma’s en een vol palet met tonen kokos, chocolade, rijpe bananen, mango en gedroogd fruit. De afdronk is lang en plezierig.

De Vintages

The Vintages van Plantation Rum zijn een uitnodiging om op reis te gaan. Deze tocht gaat langs een wisselende verzameling Caribische (ei)landen zoals, Trinidad, Jamaica en Barbados, Panama, Peru of Fiji. Elk (ei)land draagt zijn eigen signatuur. Ontdek zo de intense en complexe tonen van Jamaica, de levendige aroma’s van Barbados en de prikkelende smaken van Fiji. Fles voor fles ongekende sipping rums om te koesteren.

Voor meer informatie:
rondiplomatico.com
plantationrum.com
ightspirits.com

Diplomatico Rum en Plantation Rum zijn te verkrijgen bij de onafankelijke slijter.