Shortlist Het Gouden Kookboek


Het Gouden Kookboek is de prijs voor het beste oorspronkelijk Nederlandstalige kookboek van het voorgaande jaar. Deze vijf schrijvers hebben de Shortlist bereikt. Aan de vooravond van de Kookboekenweek, op donderdag 5 november, wordt de uiteindelijke winnaar bekendgemaakt.

De shortlist voor Het Gouden Kookboek 2020:

  • Home Made Basics – Yvette van Boven (Nijgh & Van Ditmar) ‘Een XL comfortfood-boek waar je niet snel op uitgekeken zult zijn.’
  • Inmaken – Jonah Freud en Noni Kooiman (Nijgh & Van Ditmar) ‘Een verslavend naslagwerk waar met groot plezier uit gekookt zal worden.’
  • Spicy Chef – Soenil Bahadoer en Hassnae Bouazza (Nijgh & Van Ditmar) ‘Vol geuren, kleuren en bijzondere ingrediënten. Met gerechten vol herinneringen die je als thuiskok nu in je eigen keuken kunt bereiden.’
  • Vis voor beginners – Mirjam van der Rijst en Harold Pereira (Fontaine Uitgevers) ‘Een aanstekelijk boek waarin je meegenomen wordt in de wereld van vis en de mogelijkheden die je daarmee hebt.’
  • Wereldse bouillons – Marianne Snel (Nieuw Amsterdam) ‘Marianne Snel maakte een kookboek vol gul comfortfood. De twintig basisbouillons waar zij een verrassende draai aangeeft zijn de rode draad in dit boek vol oogstrelende gerechten.’

Vakjury

Afgelopen jaren werd de winnaar van Het Gouden Kookboek altijd bekendgemaakt op de Avond van het Kookboek. Helaas kan deze avond dit jaar vanwege de coronamaatregelen niet doorgaan. De vakjury van Het Gouden Kookboek bestaat dit jaar uit: Bart van Aken (boekhandel Paard van Troje in Gent), Daan van der Valk (boekhandel De Vries Van Stockum in Haarlem), Jonneke de Zeeuw (Culinair publicist en influencer), Makkie Mulder (voorzitter en voormalig hoofdredacteur van Delicious) en Sarriel Taus (culinaire duizendpoot en ondernemer).

Kookboekenweek

Tijdens de Kookboekenweek vieren de boekhandel en bibliotheek het kookboek en de liefde voor lekker eten. Ze stallen de mooiste, beste, informatiefste en meest verrassende kookboeken uit en organiseren workshops, proeverijen en lezingen (onder voorbehoud in verband met corona). De Kookboekenweek loopt van 6 t/m 15 november.