BAK!-Boek op longlist voor beste kookboek van Nederland

Sinds zeven jaar bakt BuiksloterBakery eigenaresse en (hobby)bakker Jayne Jubb (55), samen met haar man Sjoerd, broden voor hun buurtgenoten in Amsterdam Noord. Het zeer charmante en succesvolle initiatief, Bakken voor de Buren genaamd, levert aan zo’n 400 vaste klanten wekelijks een wisselend broodaanbod. Het vandaag verschenen brood-BAK!-boek is kanshebber in de competitie voor het Gouden Kookboek, het beste kookboek van Nederland.

‘s Lands kleinste buurtbakkerij

Jarenlang experimenteerden Jayne en Sjoerd, beiden enthousiaste hobbybakkers, met allerlei recepten. Door de vele bakresultaten weg te geven aan buren, stuitte het bakkersstel per ongeluk op een uniek en succesvol concept. Dat leidde tot het ontstaan van de nu zo geliefde buurtbakkerij, de BuiksloterBakery.

Het concept

Het concept is simpel en ijzersterk: dinsdagochtend ontvangen klanten die ingeschreven staan op de bakburenlijst per email het assortiment voor die week. De deadline om te bestellen is donderdag 13:00 uur. Eén dag per week (vrijdag) worden alle bestelde broden en baksels gebakken door het bakkersduo bij hun thuis. Vervolgens komen de klanten vrijdag tussen 17:00 en 18:30 uur zélf hun bestelling ophalen. Zodoende zijn er geen overheadkosten, geen bezorgkosten of ‘waste’ èn de bakburen starten het weekend met heerlijk versgebakken brood. Overigens komen de ‘buren’ soms uit Purmerend, Zaandam en zelfs Nijkerk. Regelmatig nemen buren de broden mee naar vrienden in Friesland en ook Denemarken en Duitsland.

De auteur

Jayne, Engelse van origine, is naast gepassioneerd bakker ook wetenschapper en natuurgeneeskundige therapeute. Het bakken geeft haar veel voldoening en zorgt voor ontspanning. Maar het draait voor Jayne niet alleen om het bakken; zij geniet van de ontmoetingen met buurtgenoten die iedere week uitkijken naar haar nieuwste bakproducten. Klanten delen vaak persoonlijke verhalen met Jayne en Sjoerd bij het ophalen van de bestellingen. Op hun beurt deelt het echtpaar hartelijkheid, zoals zij het zelf graag noemen.

Bak!

Het boek met daarin 80 recepten bevat alle toppers van de thuisbakkerij: van snelle broden tot exotische gistbroden, het veel geprezen rogge zuurdesembrood, glutenvrije broden, baksels ‘volvanalles’ en baksels ‘vrijvanalles’. Jayne legt alles stap voor stap uit, met humor, grappige verhalen en aanstekelijke aanwijzingen hoe ìedere thuisbakker de recepten succesvol zelf kan maken. Het kneden van het deeg gebeurt niet met een machine maar gaat gewoon met de hand. Ook wordt alles in een huis-tuin-en-keuken-oven gebakken. Het snelste recept neemt ongeveer één uur in beslag; het langste recept duurt 2 dagen, wat vooral te maken heeft met het fermenteren van het deeg. Het lievelingsrecept van de auteur is, hoe kan het ook anders gezien haar geboorteland, een Engels cheddarbrood. Ook staan er patisserie- en cakerecepten in het boek en besteedt Jayne aandacht aan voedselverspilling: ze geeft tips voor wat je kunt doen met de restjes na het bakken.

Karakter Uitgevers | 9789045220819  | € 19,99 | Hier te bestellen