5 tips voor een ontspannen Kerst

Ook al is de feestmaand ook dit jaar niet wat we ons er van hadden voorgesteld, met deze 5 tips van Baileys maak je het jezelf in ieder geval zo makkelijk én leuk mogelijk, gewoon thuis. Want ook al mogen we een heleboel nu even niet: thuis genieten mogen we gelukkig nog wel.

Tip 1: Doorbreek het patroon

Je kunt de kerstdagen waarschijnlijk uittekenen: kerstavond met oma, eerste kerstdag je ouders over de vloer en tweede kerstdag doe je het nog eens dunnetjes over met je lieftallige schoonfamilie. Dit kan anders! Plan bijvoorbeeld eens een kerstontbijt in plaats van een oneindig diner, en houd de avond vrij voor jezelf en je liefste vrienden.

Tip 2: Quizzen tot je erbij neervalt

Ben jij een voetbalexpert? Of weet jij alles over muziek uit de jaren tachtig? Via Kahoot organiseer je heel gemakkelijk een pubquiz. Selecteer een onderwerp, bedenk de vragen en kies een quizmaster. Deel de online pincode met de deelnemers en quizzen maar! Superleuk en ideaal nu we door de coronamaatregelen weer niet met z’n allen bij elkaar kunnen komen: het kan namelijk ook heel makkelijk online. Tip: Quiz in teams! Het maakt het spelletje nog competitiever en twee weten altijd meer dan één.

Tip 3: Opwarmen met een warme kop chocomelk

Een beetje warmte is een must. Dat doe je dit jaar met een kop dampende chocolademelk met een scheutje Baileys. Bailyes deelt een choco-recept speciaal voor tijdens de feestdagen:

Ingrediënten

–     50 ml Baileys

–     1 el cacaopoeder

–     100 ml melk

–     Slagroom

–     Toppings als marshmallows of chocoladekrullen

Bereiding

Pak je lievelingsmok er alvast bij. Verwarm de melk zachtjes in een pannetje. Roer de cacaopoeder er doorheen. Als de cacaopoeder en melk goed gemengd zijn, giet je ze in je mok. Voeg een scheutje Baileys toe, spuit er een flinke toef slagroom overheen en ga los met de toppings: stukjes brownie, kleine marshmallows (liefst geroosterd), chocoladekrullen… Wees vooral creatief!

Tip 4: Foute kerstfilmmarathon!

Terwijl je de slagroom van je warme choco oplepelt, biedt het koude weer de perfecte gelegenheid om een foute filmmarathon te organiseren. En in plaats van gebruikelijke foute kerstfilms als Love Actually en Home Alone kies je dit jaar voor nostalgisch en avontuurlijk. Begin met de Batman-reeks (staan allemaal op Netflix) of verdwaal in de wondere wereld van Indiana Jones. Gooi die zak popcorn alvast in de magnetron en ga er lekker voor zitten.

Tip 5: No Christmas without dessert

Iedere kerst verdient een spetterend einde. En dat doe je dit jaar met een overheerlijke tiramisu met een klein scheutje Baileys. Tip: maak hem een dag eerder, zodat je tijdens kerst alle tijd hebt voor elkaar. Met dit simpele recept zet je niet alleen een perfecte tiramisu op tafel, maar houd je genoeg tijd over om ook lekker te relaxen.

Ingrediënten (mascarponevulling)

–     500 gram mascarpone

–     3 grote eieren

–     60 gram witte basterdsuiker”

“-     Drie eetlepels Baileys

Overige ingrediënten

–     24 lange vingers

–     125 ml Baileys

–     125 ml espresso (filterkoffie kan ook)

–     60 gram pure chocolade

–     2 el cacaopoeder

Bereiding (mascarponevulling)

1.   Scheid het eiwit van de dooiers (je hebt allebei nodig).

2.   Klop het eiwit stijf en zet apart.

3.   Doe het eigeel en de basterdsuiker in een grote kom. Klop tot je een bijna mousse-achtige substantie hebt.

4.   Voeg de mascarpone bij het eigeel en de basterdsuiker. Terwijl je het mengsel door elkaar roert, voeg je drie eetlepels Baileys toe.

5.   Meng hier heel geleidelijk de geklopte eiwitten doorheen en laat langzaam in elkaar oplossen.

Bereiding (de tiramisu bouwen)

1.   Giet de koffie en de Baileys in een diep bord en roer door elkaar.

2.   Drenk de lange vingers drie secondenin de mix van koffie en Baileys (niet langer, anders worden ze zompig). Schud de overige koffiemix van de lange vingers.

3.   Leg de helft van de in mix gedrenkte lange vingers in een schaal. Wij gebruiken een ovenschaal, maar je kunt ze ook breken en in ondiepe glazen leggen.

4.   Smeer de helft van de mascarponemix over de lange vingers.

5.   Rasp de helft van de chocolade over de mascarpone.

6.   Herhaal dit voor een tweede laag, met de rest van de lange vingers en mascarpone.

7.   Dek de tiramisu af met plasticfolie en zet in de koelkast. Laat vier uur rusten (het best is om hem een hele nacht in de koelkast te laten staan).

8.   Voordat je de tiramisu serveert, maak je hem af met een fijn laagje cacaopoeder.

Et voilà tiramisu à la Baileys. Jij blij. Familie blij. Genieten geblazen.”

0 replies on “5 tips voor een ontspannen Kerst”