Recept: bacalhau com broa

Wie wel eens in Portugal is geweest weet dat je er ook heerlijk kunt eten! De Portugese keuken is net zo gevarieerd als het landschap zelf, met elke regio een eigen traditioneel gerecht. Nu we momenteel niet ter plekke kunnen genieten van de Portugese keuken, delen we een van onze lokale favorieten: bacalhau com broa. Geliefd in heel het land, is dit gerecht niet weg te denken van de menu’s in Centro de Portugal. 

Foto & recept © Saudades de Portugal

Centro de Portugal heeft een zeer gevarieerde keuken dat een mooie weerspiegeling is van het landschap. In het binnenland zijn er de bergachtige gebieden en de leistenen dorpen en vlak bij de zee treft je er vissersdorpjes. De kust biedt zeevruchten en verse vis. De bacalhau (stokvis) die in heel Portugal geliefd is, krijgt in deze regio een ereplaats. Er zijn minstens 1001 recepten om bacalhau te bereiden. Wij mogen hier het heerlijke recept van Saudades de Portugal  prijsgeven.

Belangrijk om vooraf te weten: als je zelf aan de slag gaat met bacalhau zorg er dan wel voor da je heel goed het zout eraf weekt. Ideaal is om de bacalhau een dag in water te laten staan en het water een aantal malen te verschonen.

INGREDIËNTEN

bacalhau moten (1/2 à 1 p.p.)

krieltjes

250 ml melk

2 uien

2 teentjes knoflook

broa de milho (broodkruim van maisbrood voor het recept klik hier)

1/2 uitgeperste citroen

peterselie,

olijfolie

zwarte peper

BEREIDING

Verwarm de oven voor op 180 graden

Meng de melk met het citroensap en breng op smaak met wat peper. Leg de bacalhau in dit mengsel en laat het hier een poosje in marineren (minimaal 1 uur). Was de aardappeltjes en kook ze ongeveer 15 minuten in de schil in gezouten water. Snijd ondertussen de uien in halve manen. Leg deze op de bodem van een ovenschaal en besprenkel rijkelijk met olijfolie. Voeg desgewenst dunne reepjes paprika toe aan de ui.

Haal de vis uit de marinade. Plaats de bacalhau moten bovenop de ui (en indien toegevoegd de paprikareepjes)en besprenkel wederom met een beetje olijfolie. Bak dit 15 tot 20 minuten. Snijd ondertussen de korsten van het brood en verkruimel het binnenste (eventueel in de keukenmachine). Hak de peterselie fijn en pers de knoflook. Meng dit daarna goed met de broodkruimels. Schep een flinke lepel hete olijfolie uit je ovenschaal en met dit ook door je broodkruimmengsel. Het moet een beetje een plakkerige massa worden. Zet apart.

Controleer of de aardappels gaar zijn, giet ze af en druk ze lichtjes aan met een deegroller of kopje, zodat ze net openbaren. Check of de uien al mooi zacht zijn. Leg de aardappeltjes er dan bij in de ovenschaal en verdeel het kruimeldeeg over de bacalhau en aardappels. Besprenkel heel licht met olijfolie en plaats alles terug in de oven. Zodra het bovenste laagje mooi bruin en knapperig is is je gerecht klaar om uit de oven te halen! Serveer met een lekkere salade. Als je zelf geen zin hebt om broa de milho te bakkenn], kun je ook dit hier bestellen.

Bom apetite!

De gerechten met bacalhau zijn vaak simpel te maken, maar niet iedereen kan even makkelijk aan bacalhau komen. Een aantal plekken waar je kunt kijken: de visboer, de markt (bij de viskraam), de toko, Portugese winkeltjes of online (hier). Mocht je het echt niet kunnen vinden, maar wil je het recept toch graag maken, dan kun je eventueel ook verse kabeljauw of stokvis gebruiken. Het zal de smaak van het gerecht wel iets veranderen, maar het blijft lekker.

Voor meer inspiratie en informatie over Portugal: visitportugal.com