10 yr old Genever uit Leeuwarden

Het was lang wachten, maar dan heb je ook wat: vat gerijpte Genever 10 jaar.  Voor deze – nu al – iconische genever combineerde Boomsma het beste van hun Hollandse bodem met de rijke smaken verkregen uit kleine voormalige bourbonvaten van Amerikaans eikenhout. Deze Oude Genever is maar liefst tien jaar gelagerd. Een houtgerijpte genever wordt nog nauwelijks gemaakt, laat staan één van een decennium oud. Boomsma Genever 10 jaar is dan ook te vergelijken met een premium malt whisky, maar dan van eigen bodem.
Rijke historie gebotteld
Alles wat lekker is, kost tijd, weten ze bij Boomsma. Dat betekent eindeloos proeven en ruiken. Is de Genever nét niet perfect, dan wachten ze gewoon nog een jaartje, óf tien. Vat gerijpte Genever 10 jaar is een melange van fijne graandestillaten en de zuiverste koren- en moutwijn. Het maakproces is een sterk staaltje vakmanschap, bijna magisch. Je ruikt het: een heerlijke zacht zoete geur van vanille, krenten, meloen en houttonen. Je proeft het: de ronde en zachte smaak van vanille, een houttoets en zoethout. Bij het openen van de vaten bleek de helft overigens naar “het rijk der engelen” te zijn vervlogen, maar de gelagerde Oude Genever die wel in het vat achterbleef is daarom extra bijzonder.
Ambachtelijke wijze
Met Vat gerijpte Genever brengt Boomsma het genever stoken naar het hoogste level. Dit Leeuwarder familiebedrijf is een van de laatste zelfstandige distilleerderijen van Nederland. Al 135 jaar maken ze waar ze goed in zijn: waaronder genever, gin, en kruidenbitter Beerenburger. Inmiddels staat de vijfde generatie aan het roer: broer en zus Chantoine en Saskia Boomsma. Ze selecteren alleen de beste grondstoffen en kunnen alles in house stoken. Zelfs de moutwijn – en dat is uniek in Nederland – wordt in eigen koperen ketels gebrouwen. Extra bijzonder: Boomsma rijpt de Oude Genever op verschillende typen fusten. Dit proef je terug in de karakteristieke smaak.