Polar meet de effecten van de lockdown op Nederlandse sporters

De data laten een gemiddeld lagere rusthartslag en hogere hartslagvariabiliteit zien, wat kan duiden op dalende stressniveaus tijdens de lockdown. De Nederlandse resultaten zijn overigens minder sterk dan in België en Frankrijk, waar de sluiting van vrijwel alle bedrijven en winkels zorgde voor nog legere agenda’s.

Gezondheidsvoordelen
De data van Polar laten dus duidelijk zien dat bij de Nederlandse gebruikers de lockdown zorgt voor gezondheidsvoordelen: we sporten vaker en meer buiten, slapen langer en beter en zijn minder gestrest. Polar onderschrijft het nut van het monitoren van parameters als hartslag en hartslagvariabiliteit is om inzicht te krijgen in gezondheidsaspecten dan ook al lang. Polar horloges zijn geen medische apparaten, maar de technologie en analysemethodes van het merk zijn in meer dan 8.100 studies gevalideerd en worden breed gebruikt door wetenschappers en sportprofessionals wereldwijd. Diverse instituten onderzoeken momenteel of sporthorloges, fitnesstrackers en smartwatches een rol kunnen spelen bij het in een vroeg stadium signaleren van COVID-19.

‘De automatische regulering van je lichaamstemperatuur beïnvloedt je hartslag,’ zegt Dr. Laukkanen. ‘Hierdoor stijgt je rusthartslag meestal wanneer je koorts krijgt, terwijl je hartslagvariabiliteit over het algemeen daalt. Hierdoor is vroege detectie van ziekte mogelijk.’

Voor meer informatie over Polar, het Polar Research Center en het meest recente onderzoek en wetenschappelijke samenwerkingen, ga naar www.polar.com/en/science.

0 replies on “Polar meet de effecten van de lockdown op Nederlandse sporters”