Les van de Plastic Soup Surfer

De Coronacrisis maakt dat kinderen thuis worden onderwezen door hun ouders. Voor Jildou is dit niet nieuw. Tijdens een bijzondere zeilreis met haar gezin kreeg Jildou Tinga (toen 8 jaar oud) vijf maanden les aan boord van haar ouders. Na de lessen ging ze met haar vader op ‘plastic jacht’: met een speciaal net deden ze onderzoek naar plastic in het water en daarnaast ruimden ze iedere dag stranden van onbewoonde eilanden op. Van hun avonturen aan boord maakten ze een serie vlog’s voor de bovenbouw van de basisschool.

Statiegeld

De ‘Plastic Jagers’ zeilden in vijf maanden van hun woonplaats Leiden via Noorwegen, Zweden en Estland naar Helsinki (Finland) en vervolgens via Polen en Duitsland terug naar huis. Het jaar erna zal haar vader (Merijn Tinga) als Plastic Soup Surfer de Noordzee over kitesurfen als startschot van een petitie voor statiegeld op kleine plastic flesjes. 55 duizend mensen ondertekenden de petitie en het kabinet nam de ‘Plastic Soup Surfer Petitie-motie’ over. Deze motie werd de basis van het beleid dat statiegeld op kleine flesjes verplicht stelt per voorjaar 2021 (definitieve beslissing verwacht 16 april 2020 tijdens het Algemeen Overleg Circulaire Economie in de Tweede Kamer)

Actueel

Door de huidige quarantainemaatregelen heeft Jildou’s leven aan boord van het zeilschip ineens veel meer raakvlakken met de kinderen die nu ook niet naar school, vriendjes en de sportvereniging kunnen. Naast een welkome afwisseling voor kinderen die nu thuisonderwijs krijgen van hun ouders leren de vlog’s en filmpjes hen op  een unieke manier meer over plasticvervuiling.

De 19 Plastic Jagers vlog’s, opgenomen in 2015 maar nog steeds actueel, zijn hier te vinden.