Terugdringen virus: vergeet de auto niet

Het lijkt een vreemd moment om het nu over de auto te hebben, maar als na de lockdown de auto weer volop wordt ingezet, moet hij in goede conditie zijn. En aangezien de activiteiten buitenshuis momenteel toch beperkt zijn, is nu het moment om de auto een grondige en hygiënische beurt te geven.  

Wie veel in zijn auto rijdt, zal het beamen: een schone auto rijdt lekkerder. Glimmende lak, schone ruiten, geen troep in de asbak of op de grond, schoon is beter. Én hygiënischer, en dat laatste is in deze tijden niet onbelangrijk. Met name extra aandacht voor de ‘contactpunten’, de plekken die veel worden aangeraakt in de auto, kan momenteel geen kwaad. Uit studies blijkt dat het coronavirus tot 72 uur kan overleven op plastic, gladde materialen en roestvrijstaal. Het virus verzwakt weliswaar na verloop van tijd, maar grondig reinigen is belangrijk; zeker wanneer net bijvoorbeeld de supermarkt is bezocht. Subaru helpt de autobezitter op weg met tips.

Reinigingstips voor een hygiënisch schone, frisse auto

Begin met de autosleutels en daarna een rondje langs de buitenzijde om de deurklinken en de greep van achterklep beet te pakken. Vergeet daarbij ook het tankklepje en de vuldop van de benzinetank niet. Binnenin zijn er heel wat contactpunten om onder handen te nemen. Logisch zijn het stuur, de start/stop knop, de (elektronische) handrem, de versnellingspook, het touchscreen (airco, radio, telefoon, navigatie) en de hendels aan de stuurkolom. En natuurlijk de deurklinken en de handgrepen waarmee je de deuren opent en sluit.

Die basiszaken doet iedereen, maar nu wordt het tijd voor de details die van een poetsbeurt een grondige poetsbeurt maken. Aan het klepje van het handschoenkastje gedacht? Of de zonnekleppen, de gordelgespen, de achteruitkijkspiegel, de toetsen en knoppen op je stuur en de ventilatieknoppen. Eventueel de bediening van het schuifdak, het van binnenuit openen van tankklep en achterklep en natuurlijk de stoelverstelling, raam- en spiegelbediening. Als je dan toch met spons of hygiënische doekjes in de weer bent, neem dan ook het bakje voor de zonnebril, de middenconsole en de portiervakken mee.

Wie ten strijde trekt tegen vuil en bacteriën doet dat zonder agressieve schoonmaakmiddelen. Hanteer de stelregel: wat slecht is voor de huid, is ook slecht voor de auto. Grondig reinigen met een schoon resultaat kan prima zonder agressieve goedjes. Warm water met zeep werkt het beste, voor wie twijfelt over welke schoonmaakmiddelen te gebruiken: de dealer heeft de juiste shampoos op voorraad en stuurt ze graag op. Iets dat niet zelf is te doen, maar aan de dealer moet worden overgelaten is het vervangen van het interieurfilter. Of het filter het coronavirus tegenhoudt, is niet bewezen, een schoon filter reduceert wel pollen in het interieur en voorkomt onaangename luchtjes. En ook dat is fijn. Op naar een schone en frisse auto, de tijd is er rijp voor.