Nooit meer reisstress!

Ontspannen, veilig en uitgerust van A naar B in Volvo’s zelfrijdende 360c

Stelt u zich eens een wereld voor waarin lange afstanden zijn af te leggen zonder gebruik te maken van vliegtuigen en luchthavens. Waarin forenzen in overvolle treinen, interacties met chagrijnige taxichauffeurs en verlies van kostbare tijd in ellenlange files voorgoed tot het verleden behoren. Stelt u zich in plaats daarvan voor dat u altijd zou kunnen rekenen op een volledig autonome, elektrische auto die u veilig van deur tot deur brengt in de privacy en comfort van uw eigen eersteklas privécabine. Dit is de gedachte achter Volvo’s 360c concept car. Stapt u in?

Niets ten nadele van fiets, trein of vliegtuig, maar voor de meesten van ons is de auto nog altijd het ideale vervoermiddel. Nu de wegen almaar drukker worden, steden vollopen en het woon-werkverkeer steeds meer kostbare tijd opsoupeert, geldt onze gouden koets echter niet langer als het efficiëntste en zeker niet het meest ontspannen vervoermiddel. En dan laten we het milieuaspect nog buiten beschouwing.

Enter de Volvo360c. Een volledig autonome elektrische auto zonder bestuurder, die je veilig en ontspannen van a naar b brengt. Een auto die al naar gelang de behoefte kan fungeren als kantoor, slaap- of relaxplek, vergader- of recreatieruimte. En stelt u zich bovendien eens voor dat deze service via een on demand-abonnementsvorm wordt aangeboden? Naast de vele geavanceerde veiligheidsen milieuvoordelen die volledig autonoom en elektrisch reizen biedt, zoals minder vervuiling en verkeerscongestie en een betere gezondheid en lifestyle voor wie in steden woont, zorgt het tevens voor meer woonvrijheid, een minder overspannen woningmarkt en betaalbaarder wonen. Dit verandert de manier waarop mensen reizen en hoe ze onderweg omgaan met vrienden, familie en contacten en zet verloren tijd om in productieve en waardevolle momenten. Met andere woorden: een auto die de samenleving en de manier waarop u uw leven inricht fundamenteel zou (kunnen) veranderen.

Design

Dit zijn slechts enkele scenario’s en vragen die ten grondslag lagen aan de ontwikkeling van Volvo’s nieuwe concept 360c. De 360c is onderdeel van Volvo’s visie op de toekomst van reizen: autonoom, elektrisch, verbonden en veilig. De 360c heeft geen stuurwiel en geen verbrandingsmotor. Dat gaf de ontwerpers de vrijheid om de traditionele positie van bepassagiers in rijen van twee of drie opnieuw tegen het licht te houden. ‘De 360c onderzoekt wat mogelijk wordt als we de menselijke bestuurder verwijderen en nieuwe vrijheden gebruiken bij het ontwerp van voertuigen en tijdsbesteding onderweg – het is een glimp van hoe autonome aandrijftechnologie de wereld zoals wij die kennen zal veranderen. De mogelijkheden zijn verbluffend,’ aldus Mårten Levenstam, Senior Vice President Corporate Strategy bij Volvo Cars. ‘Als onproductieve reistijd verdwijnt, worden mensen minder afhankelijk van de nabijheid van steden. Dat is slechts één voorbeeld van de impact van autonoom rijden. Het 360c-mobiele kantoor maakt het rendabel voor mensen om op grotere afstand van drukke steden te wonen en hun tijd op een aangenamere en effectievere manier te gebruiken.’ Het concept laat zien dat autonoom rijdende voertuigen te gebruiken zijn als slaapkamer, mobiel kantoor, woonkamer en entertainmentruimte. Omdat reizen in autonoom rijdende voertuigen prettig is, zijn het geduchte concurrenten van lucht-, bus- en treinaanbieders, met grote concurrentievoordelen op het gebied van comfort, gemak en privacy. De 360c-slaapomgeving maakt immers eersteklas reizen van deur tot deur in een eigen privécabine mogelijk, zonder het ongemak van vliegen, zoals beveiligingscontroles, wachtrijen en lawaaierige, krappe vliegtuigen.

Veiligheid

Met het nieuwe concept Volvo 360c gaat Volvo Cars een van de belangrijkste uitdagingen aan wat betreft autonoom rijden. Deze nieuwe vorm van mobiliteit vraagt namelijk om een nieuwe, wereldwijde standaard voor veilige communicatie tussen zelfrijdende voertuigen en andere weggebruikers. Autonoom rijden heeft de potentie om de belangrijkste verbetering in verkeersveiligheid te bewerkstelligen sinds Volvo Cars in 1959 de driepuntsgordel uitvond. De makers van de 360c bedachten een systeem bestaande uit externe geluiden, kleuren, beelden, be wegingen en combinaties hiervan om de intenties van het voertuig richting andere weggebruikers te communiceren. Het moet immers te allen tijde duidelijk zijn wat de auto van plan is. Hierbij lag de focus op het creëren van een universele standaard voor autonoom rijdende auto’s, ook die van andere merken. Tevens is gekeken naar nieuwe veiligheidstechnologieën in de slaapruimte en de manier waarop een andere positionering van passagiers de veiligheid kan beïnvloeden. Een speciale veiligheidsdeken in de slaapruimte voorziet in een beveiligingssysteem dat net zo werkt als de driepuntsgordel, maar aangepast aan mensen die liggend reizen.

Toekomstmuziek

Het nieuwe concept Volvo 360c biedt een holistische blik op de toekomst. Een toekomst waarin reizen autonoom, elektrisch, verbonden en veilig is. Het concept heeft gevolgen voor de toekomst van reizen, stadsplanning, infrastructuur en ecologische voetafdruk. Het verandert de manier waarop mensen reizen en geeft hen de mogelijkheid om onderweg contact te hebben met vrienden en familie en om tijd terug te winnen. Robin Page, Senior Vice President Design bij Volvo Cars hierover: ‘Autonome voertuigconcepten zijn veelal gebaseerd op het uiterlijk, niet het gebruik. Bij Volvo staat echter de mens centraal. We richten ons op continue verbetering in het dagelijks leven van onze klanten. De 360c is daar het resultaat van.’ Ongeacht of en zo ja wanneer de 360c realiteit zal worden, is het de eerste, weloverwogen stap in de richting van een brede discussie over hoe autonome rijtechnologie de maatschappij op vele manier fundamenteel kan veranderen. Hij biedt in ieder geval meer dan genoeg stof om over na te denken en alvast een beetje over te dagdromen.

Meer info: volvocars.nl/360c

0 replies on “Nooit meer reisstress!”