Mc Laren’s krachtigste open supercar ooit

McLaren Automotive heeft de 765LT Spider onthuld. Als aanvulling op de 765LT ‘Longtail’ coupé die vorig jaar werd onthuld – en allemaal al verkocht zijn – is de nieuwe Spider McLaren’s krachtigste open supercar ooit en voegt deze het hoogste niveau van rijbeleving ooit aan de McLaren LT-ervaring toe.

Ontwikkeld op basis van kernkenmerken die inherent zijn aan elke McLaren Longtail – minimaal gewicht, op het circuit gerichte dynamiek en geoptimaliseerde aerodynamica – heeft de 765LT Spider alle toonaangevende capaciteiten van de coupé en voldoet deze ook aan de LT-vraag naar exclusiviteit: slechts 765 auto’s zullen wereldwijd door klanten kunnen worden besteld.

De elektrisch bediende, eendelige koolstofvezel Retractable Hard Top (RHT) maakt rijden met open dak mogelijk in slechts 11 seconden en werkt bij snelheden tot 50 km/u, waardoor de spectaculaire soundtrack van het titanium uitlaatsysteem met vier uitlaatmonden het interieur binnendringt om de rijbeleving van de bestuurder naar een andere dimensie te brengen.

De indrukwekkende prestaties en dynamische kracht van de nieuwe Spider – al bewezen in de 765LT coupé – worden versterkt door drie overtuigende factoren: de stabiliteit van de MonoCage II-S-structuur, het baanbrekende ontwerp van de eendelige inklapbare hardtop, en de voortdurende vastberadenheid van McLaren-ingenieurs om de bedrijfsfilosofie van superlichtgewicht engineering na te streven.

De Spider-versie van de koolstofvezel MonoCage II – aangeduid als MonoCage II-S – werd naast de coupé-monocoque ontwikkeld en deelt het grootste deel van zijn structuurelementen, waaronder de omlijsting van de voorruit. De constructie is zo sterk en stijf dat er geen extra versteviging nodig is ten opzichte van de coupé – nog een gewichtsoptimaliserende factor. Aan de achterkant van de auto zijn koolstofvezel steunen volledig in het chassis verwerkt om bescherming bij over de kop slaan te bieden.

Het ontwerp van het cabriodak speelt een essentiële rol in de opbouw van de auto. Het koolstofvezel frame in het Retractable Hard Top-paneel vormt een volledig koolstofvezel schaal wanneer het dak gesloten is. Ook zijn er extra comfortvoordelen voor de inzittenden: omdat het een eendelig paneel is zonder centrale afdichting, neemt de hoofdruimte toe. Daarnaast zorgt het verlengde dakpaneel ervoor dat de bovenkant van de A-stijlen verder naar voren liggen, hetgeen een ruimtelijk gevoel geeft en het in- en uitstappen vergemakkelijkt.

Fascinerende auto die overal uitblinkt

Zoals elke LT is de nieuwe Spider ontworpen om uit te blinken op het circuit, maar de extra dimensie van emotie die het cabriodak biedt, maakt het een nog meer meeslepende en fascinerende auto om mee op pad te zijn. Met hetzelfde sterke aerodynamicapakket als de coupé – hoewel met aangepaste actieve achtervleugelkalibratie om rekening te houden met het open of dicht zijn van het dak en een herkalibratie van de dempers om rekening te houden met de kleine gewichtstoename – evenaart de Spider de buitengewone aerodynamische prestaties van de coupé. Teven beschikt hij over een toonaangevende downforce die 25% groter is dan die van de 720S Spider.

Snelste rondetijden ooit

De prestaties zijn indrukwekkend. De 4,0-liter V8-motor met dubbele turbocompressor levert 765 pk en 800 Nm – waardoor de 765LT Spider de beste pk/kg-verhouding in zijn klasse heeft van 598 pk per ton bij het laagste drooggewicht. De overbrengingsverhoudingen van de transmissie zijn geupdate voor nog meer beleving en prestaties; acceleratie is 15% sneller dan van een 720S Spider, wat het voor de nieuwe Longtail mogelijk maakt om de snelste rondetijden te behalen die ooit door een open LT-model zijn neergezet.

De 0-100 km/h-tijd, vaak als referentie gezien, bedraagt 2,8 seconden, waarbij sprint van 0 naar 200 km/h slechts 7,2 seconden kost. De nieuwe LT Spider heeft 10,0 seconden nodig om vanuit stilstand 400 meter (¼ mijl) af te leggen. De maximumsnelheid bedraagt 330 km/h.

‘Een McLaren ‘Longtail’ is ontworpen om niet alleen ongelooflijke prestaties te leveren, maar ook om het hoogste niveau van rijbeleving te leveren. De 765LT-coupé zette nieuwe maatstaven in het maximaliseren van de band tussen bestuurder en auto. De Spider bouwt hierop voort en voegt de extra factor van rijden in de open lucht toe om directe toegang te geven tot het sprankelende geluid van de titanium uitlaat – waarvan ook met een gesloten dak kan worden genoten dankzij de elektrisch bedienbare achterruit,’ aldus Jamie Corstorphine, directeur productstrategie, McLaren Automotive

Te bestellen bij

De krachtigste McLaren-cabriolet ooit en de nieuwste en meest aansprekende toevoeging aan de Longtail-lijn van het merk, kan nu worden besteld bij de twee Nederlandse McLaren-dealers Louwman Exclusive in Utrecht en Cito Motors in Eindhoven.  De prijs begint bij € 441.000,-. Wereldwijd komen slechts 765 auto’s beschikbaar, de productiecapaciteit voor 2021 is al vol.

0 replies on “Mc Laren’s krachtigste open supercar ooit”