Recept: rode biet met aardbei by Niven

Gedurende de hele maand juli is sterrenchef en Nederlands grootste groentekampioen Niven Kunz onze gastchef. Vandaag geeft hij zijn derde recept uit zijn nieuwe boek Groente! prijs: rode biet met aardbei! Perfect voor een zomerse lunch of picknick.

INGREDIËNTEN (4 personen)

60 minuten bereidingstijd

4 kleine rode bietjes

tijm

olijfolie

peper en zout

4 grote aardbeien of 8 kleine

2 el aceto balsamico (15 jaar oud)

olijfolie

50 g bietenblad

ingemaakte rode ui (zie recept hieronder)

BEREIDING

Verwarm de oven voor op 200 °C. Doe de bietjes in de aluminiumfolie in een ovenschaal met de tijm, een scheutje olijfolie en peper en zout. Pof in de oven voor ongeveer een uur. Laat afkoelen en snij in partjes. Snij ook de aardbeien in partjes en bouw de salade op van de biet en bietenblad. Besprenkel met de aceto balsamico en wat olijfolie. Garneer met de aardbeien en een paar partjes ingemaakte rode ui.

Zuur van rode ui

230 ml

20 minuten bereidingstijd

2 rode uien

1 kleine kaneelstok

75 ml natuurazijn

25 g kristalsuiker

1 stuk steranijs

1 laurierblad

5 rode peperkorrels

5 zwarte peperkorrels

3 kruidnagels

3 pimentkorrels

Extra: weckpot(ten)

Steriliseer de weckpot. Snij de rode ui doormidden en snij er dikke parten van (de onderkant moet nog aan elkaar zitten). Snij deze stukken in 6 repen over de lengte. Doe de ui in de pot, zodat de hele pot gevuld is. Verwarm de overige zoetzuuringrediënten en giet dit mengsel in de pot, zodat de rode ui geheel bedekt is. Sluit de pot af en zet hem op zijn kop weg tot de vloeistof is afgekoeld.

Voor wie niet weer een week wil wachten op Nivens volgende recept: het boek (verschenen bij Kosmos Uitgevers) kan via Bol.com voor € 24,99 hier besteld worden.