Recept: blauwe bessentaartjes by Niven

Gedurende de hele maand juli is sterrenchef en Nederlands grootste groentekampioen Niven Kunz onze gastchef. Ditmaal geeft hij zijn vijfde én (helaas voor ons) tevens laatste recept uit zijn nieuwe boek Groente! prijs: blauwe bessentaartjes! Serveer ze als dessert of tijdens een high tea in de tuin, maar minstens zo lekker voor onderweg.

INGREDIËNTEN (voor 2 taartjes)

90 minuten bereidingstijd

Hardewenerdeeg voor de taartbodem

200 g boter

100 g suiker

1 ei

300 g bloem

1 tl bakpoeder

Frangipane

125 g boter

125 g suiker

2 eieren

35 g bloem

125 g amandelpoeder

Meringue

200 g eiwit

75 g poedersuiker

325 g kristalsuiker

85 ml water

Garnering

250 g blauwe bessen

eetbare paarse viooltjes

cress

Extra: 2 taartvormen met een

diameter van 10 cm, deegroller,

suikerthermometer, spuitzak,

crèmebrûléebrander

BEREIDING

Verwarm de over voor op 180 °C.

Hardewenerdeeg

Doe boter en suiker bij elkaar in beslagkom en klop het mengsel met een mixer een beetje los. Voeg het ei toe en vervolgens bloem en bakpoeder en maak een deeg. Laat het 30 minuten rusten in de koelkast. Rol het deeg uit en bedek de bodem van de ingevette taartvormen ermee, snij eventuele overlappingen eraf.

Frangipane

Meng de ingrediënten voor de frangipane tot een nat beslag. Vul hiermee de taartjes en bestrooi met de blauwe bessen. Bak de taartjes in de oven gedurende 17 minuten. Laat op kamertemperatuur komen.

Meringue

Klop in een vetvrije kom de eiwitten stijf. Laat het mengsel even staan en maak intussen de suikerstroop door de suiker en het water bij elkaar in een pan verwarmen tot de suiker is opgelost. Roer de suikerstroop door het geklopte eiwit. Doe de meringue in een spuitzak en spuit mooie toefjes op de taartjes. Bruin het eiwit met de crème brûléebrander en garneer met de bessen, viooltjes en cress.

Voor wie al Nivens Groente!recepten wil uitproberen: het boek (verschenen bij Uitgeverij Kosmos) kan via Bol.com voor € 24,99 hier besteld worden.