Hotels boeken: Zo vind je de voordeligste hotelkamer

De bestemming ligt vast. Tijd om het ideale hotel te vinden. Helaas is dat vaak lastiger dan verwacht. Dat is ook niet zo gek: zo zijn er het moment van boeken, plannen die mogelijk flexibiliteit vereisen of die ene site waar de prijs uiteindelijk net iets lager blijkt te zijn. De grote hoeveelheid hotelboekingssites maakt het er ook niet makkelijker op. momondo.nl vergelijkt al deze websites en vindt zo de kamers met de beste prijs-kwaliteitverhouding. Er zijn ook factoren waar je als reiziger zelf op kunt letten.

Deze vier tips maken het vinden van de perfecte accommodatie een stuk makkelijker.

Zorgeloze nachten
Let op hoe de kamer wordt vermeld op de website van de aanbieder. Indien de kamer benoemd wordt als ‘deluxe’ of ‘superior’, kan het lonen om ook te kijken op de website van de accommodatie zelf. Het komt regelmatig voor dat diezelfde kamer op die website als ‘standard’ wordt aangeboden. Door deze check uit te voeren, weet je zeker waarvoor je betaalt. Kijk ook direct wat er bij de kamerprijs is inbegrepen, want gratis Wi-Fi of ontbijt kunnen net even dat verschil maken.

Het kan altijd goedkoper
In eerste instantie kost een kamer met vrije mogelijkheid tot annuleren vaak 5%-10% meer dan de reguliere prijzen. Toch kan er uiteindelijk financieel voordeel worden behaald. Naast flexibiliteit heeft een refundable kamer nóg een groot voordeel; het is mogelijk om dezelfde of een andere kamer tegen een gunstiger tarief te boeken op een later moment. Regelmatig is de overeenkomst tot en met de dag van aankomst opzegbaar, wat betekent dat er een grote kans is dat op een bepaald moment kamers worden aangeboden voor een lagere prijs. Annuleer kosteloos de originele boeking en reserveer opnieuw tegen een beter tarief. Vanzelfsprekend is het wel belangrijk om eerst de annuleringsvoorwaarden te checken.

Vertrouw op andere hotelgasten
In tegenstelling tot wat velen denken, is er geen wereldwijde standaard voor het uitdelen van sterren aan hotels. Dit betekent dat een vijfsterrenhotel in Nepal wellicht niet van hetzelfde niveau is als een vijfsterrenhotel in Dubai. Luister hierom naar hen die al eens op de locatie verbleven. Wat vinden recente bezoekers van de algehele kwaliteit? Hoe zijn de service, de kamer en het onderhoud? Komt de prijskwaliteitverhouding overeen met de verwachtingen? Daarnaast kunnen zelfgemaakte foto’s een heel ander verhaal vertellen dan de foto’s van het hotel zelf. Een klein beetje research kan een grote teleurstelling voorkomen.

Vermijd populaire dagen
Beurzen en feestdagen brengen de nodige drukte met zich mee in een stad. Overvol openbaar vervoer en wachttijden bij restaurants zijn bekende ergernissen. Wat misschien nog veel vervelender is, zijn de extreem hoge prijzen voor hotelkamers die dit soort dagen met zich meebrengen. Immers hebben al die mensen een onderdak nodig tijdens hun verblijf. Kijk daarom vóór het boeken even op de (lokale) kalender.

Met deze tips kan het eigenlijk niet meer fout gaan. Ga goed van start door de prijzen van alle aanbieders te vergelijken bij momondo.nl en vervolgens deze checklist te volgen. Zo wordt een hoop onnodige stress voorkomen en weet je zeker dat je waar krijgt voor je geld.

[Foto: CPH Hotel, Kopenhagen]