Er gaat een nieuwe wereld open!

Een verbouwing hoeft niet groot te zijn om een groots effect te hebben. Een bescheiden serre met glazen vouwwanden kan al wonderen doen. Zo transformeerde de woon/eetkamer tot het middelpunt van de woning met een bijzondere ambiance.

De woning van de familie Van Proosdij is er eentje om aan het hart te drukken en nooit meer los te laten. Het huis ligt midden in het historische centrum van Alkmaar, direct aan de gracht. Op luttele afstand van de winkels, cafés en restaurants met hun Oudhollandse gevels en de gezellige terrassen. “We wonen hier fantastisch”, vertelt Marc van Proosdij. “Bij de aankoop was het direct duidelijk dat er een grote verbouwing noodzakelijk was. De woning moest namelijk volledig gerenoveerd worden.” Naast Marc bestaat de familie uit Henna en de tweeling Valentijn en Marcus. Het paar toetste alle mogelijkheden om te verbouwen, altijd onder één voorwaarde: het historische karakter van het huis moest intact blijven.

Via een speurtocht op internet ontdekten ze de mogelijkheden van een glazen uitbouw. “Voor ons stond het vast dat een uitbouw met veel glas een toegevoegde waarde zou vormen voor onze woning. Maar ja, hoe? Het leek ons verstandig om ons eens goed te laten adviseren door mensen die daar kijk op hebben. Zo kwamen we uiteindelijk terecht bij Solarlux. Er werd levensecht voor ons gevisualiseerd hoe je zo’n uitbouw inclusief balkon kunt integreren in de woning. We konden precies zien hoe mooi de houten balken van ons huis in contrast zouden staan met de glazen aanbouw”, weet Marc zich te herinneren.

Toen dat inzicht er was, werd besloten om de uitbouw af te sluiten met het Solarlux systeem SDL Nobiles. Marc en Henna kunnen de glazen vouwwand SL 80 tussen hun woon/eetkamer en de tuin achter de woning volledig openen. Zonder drempel of ander struikelblok – dankzij het in de vloer verzonken railsysteem. “Door de serre hebben we als het ware veel licht ons huis binnengehaald.” Zo’n verbouwing zet je trouwens wel op scherp met twee van die kleine druktemakers om je heen”, lacht Henna: “Dat maakte het voor de mannen die de verbouwing deden soms wel wat lastiger, de hele achtergevel lag een tijd helemaal open.” Marc vult haar aan: “Het neemt niet weg dat de complete verbouwing heel professioneel is verlopen. We konden al na een paar weken genieten van de nieuwe ruimte.”

De muren van de nieuwe woon/eetkamer zijn fris en modern gepleisterd. Hoewel de oppervlakte met niet meer dan 24 vierkante meter werd uitgebreid, is het effect enorm. Marc, Henna en hun twee jongens hebben de grote eettafel bestempeld tot hun favoriete stek in de woning: “Deze hele ruimte is nu heerlijk licht en helder en de tuin is nu ook een prominent onderdeel van ons woongenot. We zijn elke dag weer blij dat we deze beslissing hebben genomen.”

Solarlux opent ruimtes

Al meer dan 30 jaar is Solarlux een erkende fabrikant van serres, tuinkamers en glazen vouwwanden. Alle producten zijn van topkwaliteit en worden in eigen fabriek op maat geproduceerd Made in Germany zorgt ervoor dat de producten eenvoudig te bedienen zijn. Een vouwwand is in een handomdraai te openen of te sluiten. Alle systemen worden getest conform de actuele eisen op het gebied van bijvoorbeeld isolatienormen en inbraakwerendheid. In Nederland werkt Solarlux met een tiental gecertificeerde partners die het hele proces van advisering tot montage uit voeren. Laat u ook inspireren. Ervaar hoe u binnen en buiten op een bijzondere wijze met elkaar kunt verbinden. Hoe fantastische plekken zijn te creëren voor mooie waardevolle momenten.

Meer informatie: solarlux.nl

Gepubliceerd in editie Villa d’Arte 2 / 26 april 2017