Cruisereizen. Van luxe tot zeer luxe.

Een cruise is allang niet meer weggelegd voor de upperclass van onze society of voor ouden-van-dagen. Vandaag de dag is een cruise bereikbaar voor iedereen, van jong tot oud. Zelfs jongeren ontdekken de cruisereis steeds meer. En waar vraag is, is aanbod: er zijn steeds meer aanbieders van cruisereizen. En dus is er ook steeds meer keuze. U kunt kiezen voor een ‘standaardcruise’ maar u kunt eveneens genieten van een diner op sterrenniveau. Om uw keus voor een cruise die bij u past te vergemakkelijken, treft u op deze pagina’s wat tips waarop u moet letten en inspiratievolle ideeën die uw cruise extra luxe geven.

Als u dan toch een cruise maakt: doe het in stijl! Om te beginnen: kies voor een goede keuken (sommige maatschappijen werken soms zelfs samen met sterrenkoks- en restaurants), entertainment op niveau (u wilt niet door een buikdanseres op het podium worden geroepen!) en met voldoende zwem- en wellnessfacililteiten. Voorts bezuinigt u niet op uw hut, per slot van rekening moet u er doorgaans voor langere tijd verblijven. Airconditioning is doorgaans geen overbodige luxe, maar bovenal dient u zich comfortabel te voelen. Voldoende bewegingsruimte, genoeg ruimte om uw kleding op te bergen en een minibar maken uw verblijf beslist aangenamer.

Wilt u uzelf lekker laten verwennen? Kijk dan of er een schoonheidsbehandeling aan boord mogelijk is, een hammam of een kapper. Behalve een sportzaal zijn op sommige schepen ook yoga-sessies mogelijk. Ideaal om de dag mee te beginnen voordat u een frisse duik neemt!

Bestemmingen

Over de bestemming kunnen we kort zijn: u kunt ervoor kiezen vanaf IJmuiden naar Newcastle te cruisen en deze verrassend hippe stad een aantal dagen te verkennen, maar u kunt ook uw huis voor drie maanden verhuren en een wereldreis maken. En alles wat daar tussenin zit natuurlijk. Al voor minder dan € 2.000 p.p. kunt u vanaf 2017 een prachtige zeilcruise maken in Indonesië, compleet met excursies naar de Bromo-Vulkaan en de Borobudur en de mogelijkheid oog in oog te staan met komodovaranen. De cruise start vanaf Bali en Singapore. Wie het dichter bij huis wil houden kiest voor een cruise op de Middellandse Zee of geniet van de prachtige natuur die Scandinavië biedt. Ook hier geldt: voor ieder wat wils! Wilt u uw (klein)kinderen een plezier doen? Kies dan voor een Disneytrip.

Cruisetrends

Een cruise is steeds vaker onderdeel van een langere vakantie. Zo zien we steeds vaker dat mensen eerst enige dagen verblijven op de plaats waar de cruise vertrekt of na de cruise nog even langer blijven op de eindbestemming. Bij cruisen denk je direct aan grote schepen op zee, maar steeds meer mensen kiezen ervoor om middels een riviercruise diverse steden te bezoeken. Zo verblijf je minder lang op het schip en is sprake van een afwisselende reis. Noord-Europa is aan een inhaalslag bezig. De verwachting is volgens sommige experts dat in 2017 meer mensen naar Noord-Europa zullen cruisen dan naar de Middellandse Zee. Deze ontwikkeling lijkt in lijn met de algemene behoefte om dichter bij de natuur te staan en het drukke leven van alledag te ontvluchten. Scandinavië voorziet ruimschoots in die behoefte.

Een trend die we al langer zien als het gaat om het boeken van vakanties is een afname in pakketreizen. Mensen boeken steeds vaker hun vlucht en hun hotel apart. Opvallend is dat we bij cruisereizen de omgekeerde weg lijken te bewandelen. Werkelijk alles wordt door het cruisebureau verzorgd en geregeld en niets wordt aan het toeval overgelaten. Gemak dient de mens! Een fiets meenemen is, mits dit tot de mogelijkheden behoort, een goed idee als je diverse steden aandoet. Zo kun je op je gemak de leukste plekjes ontdekken en krijg je ook nog eens de nodige beweging. Houd ook rekening met kledingvoorschriften. Op sommige schepen kun je gerust met slippers, korte broek en t-shirt gaan tafelen, andere maatschappijen weigeren je simpelweg de toegang indien je zo gekleed het restaurant betreedt. Wel handig om hier van tevoren rekening mee te houden!

Tot slot

zorg ervoor dat je altijd de goede adapter bij de hand hebt om bijvoorbeeld je telefoon op te laden en vraag van tevoren of er meerdere stopcontacten aanwezig zijn in je hut. Zo niet: neem dan bijvoorbeeld een stekkerblok mee. Food and drink is doorgaans inbegrepen in de prijs (behalve de specialiteitenrestaurants), maar bij sommige maatschappijen is fooi verplicht. Infromeer jezelf hierover van tevoren.

Voor het uitzoeken van een geschikte cruise geldt hetzelfde als voor een ander soort vakantie. Lees de reviews, vraag bekenden naar hun ervaringen, maar ga ook af op je gevoel. Door met een gerenommeerde maatschappij te cruisen kies je doorgaans voor meer zekerheid en garantie.

Houd je van groot? Wacht dan nog even een paar jaartjes. MSC Cruises zal vanaf 2022 het grootste cruiseschip ter wereld in de vaart hebben met een capaciteit tot 6.850 passagiers. Hierna volgen er nog meer. Deze World Class-schepen krijgen 2760 hutten en hebben een lengte van 330 meter. De schepen zullen eveneens zijn uitgerust met gezinsvriendelijke zones, een panoramische achterkant en een glazen zwembad-lounge.