Recept van de week: springrolls met garnalen

lunch, borrel, voorgerecht
voor 4 personen

[Foto: David Loftus]

voorbereiding: 20 minuten
bereiding: 25 minuten

ingrediënten
dipsaus

4 el vissaus

2 el rijstazijn

1 el suiker

sap van 1 limoen

2 tenen knoflook, fijngehakt

1 rode peper, zaadlijsten verwijderd, fijngehakt

 

loempia’s

12 aspergetips

1 komkommer

1 winterpeen, geschild

150 g gekookte garnalen, gepeld, darmkanaal verwijderd (zie p. 237)

4 bosuien, in dunne reepjes

50 g babyspinazie

50 g taugé

handvol verse munt, gehakt

handvol verse koriander, gehakt

handvol Thais basilicum, gehakt

150 g glasnoedels

12 gedroogde rijstvellen

1 limoen, in partjes

Ook benieuwd naar de online kookvideo? Kijk op youtube.com/bartsfishtales

Meng voor de dipsaus de vissaus, 4 eetlepels water, de rijstazijn en de suiker in een steelpan op laag vuur totdat de suiker is opgelost. Laat afkoelen en meng het limoensap, de knoflook en rode peper erdoor. Blancheer de aspergetips gedurende 1 minuut in kokend water met zout. Spoel af onder koud, zacht stromend water.

Snijd de komkommer doormidden, verwijder de zaadlijsten en snijd in dunne reepjes. Snijd ook de winterpeen in dunne reepjes. Leg de komkommer en peen met de garnalen, bosui, aspergetips, babyspinazie, taugé en de verse kruiden geordend naast elkaar op een groot bord.

Kook de noedels in ruim water met wat zout volgens de instructies op de verpakking. Giet de noedels in een vergiet en spoel ze af onder koud, zacht stromend water zodat de noedels niet aan elkaar gaan kleven. Meng de noedels in een kom met 2 eetlepels van de dip zodat ze al op smaak zijn gebracht.

Maak de loempia’s. Doop een rijstvel een paar seconden onder in warm water in een grote kom zodat het rijstvel zacht wordt. Leg het vel op een snijplank of op het aanrecht. Leg een paar garnalen, reepjes groente en wat spinazie, taugé, kruiden en noedels in het midden van het rijstvel. Vouw de randen over de vulling heen en maak de springrolls als een pakketje dicht. Je kunt één kant van de loempia openlaten, zodat de inhoud zichtbaar is. Herhaal tot alle rijstvellen en ingrediënten op zijn.

Serveer de verse loempia’s met de dipsaus en partjes limoen.

Dit recept is afkomstig uit Bart van Olphens nieuwste boek Vis voor elke dag. Vis voor elke dag biedt 100 makkelijke visrecepten afkomstig uit alle windstreken; van IJsland tot India en van Gambia tot Australië. Of je nu inspiratie zoekt voor een snelle lunch, een snack voor bij de borrel of een feestelijke maaltijd, de gerechten zijn geschikt voor elke dag, op elk gewenst moment. Van bakkeljauwkroketjes, tonijntosti en pasta met kokkels en witte wijn tot tajine met rode poon, viskoekjes en risotto met kreeft.

Voor wie niet een week wil wachten op Bart van Olphens volgende recept: het boek (verschenen bij Uitgeverij Carrera) kan via Bol.com hier voor € 25  besteld worden.