Logo

Restauratie meesterwerk Jheronimus Bosch

Het vijf eeuwen oude schilderij ‘De heilige Christophorus’ van Jheronimus Bosch wordt in Museum Boijmans Van Beuningen voor het oog van de bezoeker gerestaureerd. Dit intrigerende proces is vanaf nu in het kader van de grote najaarstentoonstelling ‘De ontdekking van het dagelijks leven – van Bosch tot Bruegel’ te volgen.

Door Anita Moore

De restauratie duurt ongeveer 8 maanden. Vervolgens reist in 2016 het paneel naar Den Bosch en Madrid voor de viering van het 500ste sterfjaar van deze wereldberoemde schilder‘De heilige Christophorus’ wordt door experts unaniem aan Jheronimus Bosch toegeschreven en is één van de topstukken uit de collectie Nederland. Het paneel, geschilderd rond 1500, toont de reus Christophorus met Christus op zijn rug. Christophorus is de beschermheilige van de reizigers. Bosch signeerde het werk links onderin, uiterst ongebruikelijk in zijn tijd. Het restaureren bleek absoluut noodzakelijk om het paneel te behouden en om het volgend jaar te laten reizen naar de tentoonstelling ‘Jheronimus Bosch. Visioenen van een genie’ in Het Noordbrabants Museum en het Museo Nacional del Prado in Madrid.

Het uiterst arbeidsintensieve restauratieproject in Museum Boijmans Van Beuningen is volop van start gegaan. Studio Annetje Boersma is gevraagd om samen met paneelspecialist Jean-Albert Glatigny het kostbare kunstwerk te restaureren. Boersma restaureerde voor het museum eerder onder meer ‘De Heilige Hieronymus’ (1618-1620) van Anthonie van Dijck en ‘De drie Maria’s aan het graf’ (1425-1435) van Jan van Eyck. In de komende maanden zullen de oude vernislagen en latere overschilderingen worden verwijderd en zal de opstaande verf worden vastgezet. Aan de achterzijde wordt de constructie van het hout onderzocht en verbeterd. Daarbij wordt en later ingezet stukje hout verwijderd. Tot slot wordt er een nieuwe vernislaag aangebracht.

Jheronimus Bosch begint in de vroege zestiende eeuw als een van de eerste met het schilderen van het dagelijks leven. In zijn voetspoor ontdekken ook andere kunstenaars als Lucas van Leyden en bovenal Pieter Bruegel de Oude het leven van alledag. De najaarstentoonstelling ‘De ontdekking van het dagelijks leven – van Bosch tot Bruegel’ toont werken die met ironie en zelfspot de maatschappij weerspiegelen en die de keurigheid voorbij gaan: bordelen, feestvierende boeren, schranspartijen en kwakzalvers.

Niets ontsnapte aan de aandacht van deze kunstenaars. Museum Boijmans Van Beuningen toont van 10 oktober 2015 t/m 17 januari 2016 een selectie van de karikaturale schilder- en prentkunst van het hoogste niveau van kunstenaars als Jheronimus Bosch, Lucas van Leyden en Quinten Massys, Jan Sanders van

Hemessen, Marinus van Reymerswaele, Jan Provoost, Pieter Aertsen en Joachim Beuckelaer en Pieter Bruegel de Oude.

Meer info: www.boijmans.nl