Logo

Jazzlegende Chick Coreo komt naar Nederland

Hij is de 75 inmiddels gepasseerd maar Chick Corea (1941) is productiever dan ooit. De iconische jazzpianist zal de komende tijd meermaals en met verschillende formaties in Nederland optreden.

Op 10 mei komt het Chick Corea Trio naar het Concertgebouw Amsterdam. Ook werd onlangs bekend gemaakt dat hij dit jaar artist in residence op het North Sea Jazz festival is in juli.

 Met deze optredens lijkt Chick Corea een vervolg te geven aan de zogenaamde ‘verjaardagsessies’ van vorig jaar, waarmee hij zijn 75e verjaardag vierde. Acht weken aaneen speelde hij samen met een lange rij collega’s en vrienden uit de hele jazzwereld de Blue Note Jazz Club in New York aan stukken. Er waren optredens in alle mogelijke muziekstijlen met bijdragen van zo’n 80 artiesten waaronder Herbie Hancock, John McLaughlin, Brad Mehldau, Stanley Clarke, Wallace Roney en vele anderen. Corea’s speellust en enthousiasme voor live experiment zijn er enkel door aangevuurd.

In het Concertgebouw speelt Chick Corea met de meest gevraagde jazzdrummer ter wereld, Brian Blade, en met bassist Eddie Gomez, die Corea ontmoette tijdens zijn opleiding aan de Juilliard School in New York. Sindsdien bleven hun paden kruisen.

Op het North Sea Jazz festival speelt Corea in drie verschillende formaties: Chick Corea & Trondheim Jazz Orchestra, als duo met Béla Fleck, en met zijn befaamde Elektric Band bestaande uit gitarist Frank Gambale, saxofonist Eric Marienthal, drummer Dave Weckl en bassist Nathan East.

Jazzgrootheid
 
Chick Corea is sinds de jaren 60 één van de meest invloedrijke jazzmusici ter wereld. Zijn platen- en cd-oeuvre is pagina’s lang en bestrijkt ruim vijf decennia. Corea’s muzikale loopbaan kwam in een stroomversnelling tijdens de samenwerking met Miles Davis: hij speelde een belangrijke rol bij de geboorte van elektronische jazzrock fusion met bijvoorbeeld het iconische album ‘Bitches Brew’. In de jaren 70 vormde hij zijn eigen jazzrockgroep Return To Forever. De jazzpianist, componist en bandleider won vorig jaar in de categorie Best Jazz Instrumental Album nog zijn 22ste Grammy Award voor het album ‘Trilogy’. Het album werd opgenomen tijdens de wereldwijde tournee van het Chick Corea Trio. Naar aanleiding hiervan gaat Corea opnieuw met zijn jazzkompanen op tour, ditmaal met bassist Eddie Gomez en drummer Brian Blade.

Chick Corea Trio in Concertgebouw, Amsterdam
. Met Eddie Gomez en Brian Blade
Woensdag 10 mei 2017 | Het Concertgebouw, Amsterdam
Aanvang 20:15  | Entree: € 54,- / €47,- / €37,-
Concerten North Sea Jazz: northseajazz.com